Машини и технологии

Широкоформатен печат

VIRTU RS 35/48 – позволява директен печат върху плоскости и всички конвенционални медии. Моделът предлага максимална висока резолюция, печат с UV мастила (CMYK + бяло), устойчиви на aтмосферни условия и драскане, максимален размер на плоскостите и медиите до 350 см и максимална дебелина 9 см. Подходящ е за печат върху: PVC, Re-board, стъкло, корк, мукава, метални листове, мокет, балатум, фурнировани плоскости за мебели, дърво, фаянс, пластмаса и други.

HP Scitex XP 5300 – Машината предлага ширина на печата до 5м с резолюция 360 dpi. Моментално съхнещите UV мастила допълнително подсилват ефекта от изображението чрез своята висока наситеност на цветове и яркост. Машината поддържа и функция за едновременен печат на 3 ролки с ширина 1,60м. при три различни визии на отпечатване. Напечатаната повърхност остава без промени 2 години, без специално покритие на мастилата. Подходящи за външна и за вътрешна реклама от хартия, PVC, перфофолио, автомобилно фолио, винил, винилна мрежа, строителна мрежа,

HP Scitex XL 1500 – Широкоформатен, дигитален принтер, със солвентни мастила с UV защита. 4,6 и 8-цветен режим на работа с пиезо инк джет технология, гарантиращи висока наситеност на цветовете. Възможност за печат върху богата гама от ролкови медии с ширина до 5 метра. Подходящ за външна и вътрешна реклама (билбордове, транспаранти, табели, транспортна реклама, брандиране на търговски обекти, фототапети и други).

Дигитален печат

Xerox 1000i – пълноцветна цифрова печатна  преса с максимален размер до 330/488 мм, осигуряваща изключително качество на изображението върху широка гама медии с грамаж до 350 гр/м2. Станцията за пети канал със сухо прозрачно мастило, сребро или злато засилва пълноцветните поръчки, дава възможност изображения и текст да бъдат маркирани за визуално въздействие, както и да се прилага за художествен ефект.

XEROX iGen3 110 – Дигитална машина, която може да печата върху широка гама от хартии и картони в диапазон на теглото до 350 г и максимално печатаемо поле 365х519 мм.

Директен печат

Mutoh valuejet 426uf – компактният дигитален сувенирен принтер с LED UV мастила (включително бяло и прозрачно) и вградена вакуум система за прикрепване на субстратите позволява отпечатване на различни сувенири с максимална площ 320х470 мм и дебелина до 70 мм. Чрез него могат да се отпечатват бизнес и рекламни сувенири (химикалки, запалки, подложки за мишки, тефтери, ключодържатели, USB флаш памет, часовници, дърво, камък, PVC, Re-board, стъкло, корк, мукава, чаши, кутии и др. Подходящ е за създаване на уникални прототипи, персонализирани подаръци, опаковки, награди, сувенири, и други.

Довършителни процеси

Режеща плотерна маса Graphtec FCX2000 – масата разполага с два работни инструмента – ножче за рязане по контур и перфиорация, и биговащ инструмент, които са перфектно решение за рязане на картони, магнитно фолио и производство на прототипи или малки серии нестандартни и оригинални опаковки, етикети и картички с максимален размер до 60х90 см и дебелина до 1мм.

Биговаща машина Multigraf Touchline CPC375 – Моделът позволява многократно биговане на хартии и картони между 80 и 300 гр/м2 и размер от 105x148mm до 330x488mm. Машината е предназначена за производство на картички, каталози, покани и други.

Технологичният парк е оборудван с техника за довършителни процеси: рязане, студено и топло ламиниране, биговане, сгъване, перфорация, заобляне, щанцоване, подвързване с метална спирала, термолепене и други.

Изисквания към файловете за печат

Широкоформатен печат

Посочените по-долу препоръки са с цел ускоряне на процеса на печат и избягването на грешки и неочаквани резултати. Моля придържайте се към тях.

Размер на файла: Препоръчително е файловете да се подават в мащаб 1:1. Допуска се подаване в мащаб 1:10 (пикселите да са пропорционално увеличени и задължително да е посочен мащабът).

 

I. Изисквания за векторни изображения (Формат: EPS)

 1. Задължително е текстовете да са в криви.
 2. Когато във файла има съчетание от векторни (текстове, графики и др.) и растерни изображения е добре те да се съхранят в следните формати: EPS, като векторните изображения трябва да се поставят над растерните.
 3. Задължително е ефектите (преливки, сенки и др.) да се растеризират в зависимост от техния размер.
 4. Файловете да не съдържат ефекти: маски, прозрачност, сенки и др.

 

II. Изисквания за растерни изображения. Формати: TIFF (без layers, paths и masks) или JPЕG (стандартен с високо качество на компресия (10-12)

 1. За печат се приема изображение само в CMYK.
 2. Разделителна способност (dpi): 

Размер на изображението

Препоръчителна резолюция

от 10х10см до 30х50см

300 dpi

от 30х50см до 50х70см

200 dpi

от 50х70см до 70х100см

150 dpi

от 70х100см до 100х200см

72 – 100 dpi

от 100х200см до 200х300см

72 dpi

над 200х300см

48 – 72 dpi

Не е препоръчително растерното изображение да е на по малко от 72 dpi в реален размер от гледна точка на качеството на отпечатъка

 

3. При подадени от клиента изображения с резолюция по-малка от 72 dpi „Фреш принт” ООД не носи отговорност за качеството на отпечатъка.

 

III. Изисквания за файловете за рязане по контур (Формат: EPS)

 1. Изображенията трябва да бъдат с векторен контур за изрязване.
 2. Контурът, по който ще се реже е добре да е над останалата част от изображението.
 3. В случай, че се налага компресиране на файловете, моля използвайте само ZIP или RARкомпресии.

Ако имате въпроси относно подготовката на изображенията за печат, моля свържете се с  нашите специалисти.

Директен печат на Virtu
 1. Печат само по CMYK – Файловете може да са  векторни .eps, Ai, cdr  или растер .tif, като растерните изображения трябва да са с резолюция минимум 150 dpi
 2. Печат по CMYK + бяло – при растерните файлове /.tif/, изображението, което ще се печата с бял цвят трябва да е със Spot Channel, при векторните да е в отделен слой и да е Spot Color

Ако имате въпроси относно подготовката на изображенията за печат, моля свържете се с нашите специалисти.

Дигитален листов печат на Xerox

1. Задължително е всички текстове да са в криви.

2. Файловете да не съдържат ефекти: прозрачности, сенки, маски и др. В случай, че сте използвали такива ефекти, конвертирайте ги в Bitmap, на 300 dpi, по CMYK.

3. Overprint трябва да е изключен.

4. За да гарантираме максимално качество на печат, е необходимо изображенията да са с разделителна способност 300 dpi. При по-ниска резолюция не носим отговорност за качеството!

5. Изображенията и графиките трябва да бъдат в CMYK цветови модел.

6. Да не се прикачват цветови профили или при наличие на такъв да е посочен изрично в името на файла.

7. Файловете, които приемаме за печат са PDF/X документи.

8. Вашите файлове трябва да имат минимум по 2 мм наддаване от всички страни, за да може обрязването да бъде направено по размера, който желаете. При книжки, брошури, дипляни това наддаване трябва да е 5 мм.

9. Съветваме Ви да не разполагате текст, или важни обекти на по-малко от 3 мм от краищата на документа.

10. При подаване на файлове за книги, каталози и други многостранични документи е препоръчително подаването на многостраничен файл, съдържащ единични страници, подредени в желаният от Вас ред и размер, с нужната раздувка. Последващото подреждане във вид удобен за печат ще бъде извършено от нас.

11. Ако монтажът е направен от клиента, “Фреш принт” ООД не поема отговорност при несъответствие на получената разпечатка с очакванията.

12. Ако изделието за отпечатване включва довършителни работи, поръчката ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да съдържа подробни обяснения относно изработката.

13. За печат със специален тонер (златен, сребърен или прозрачен), трябва съответните елементи да бъдат зададени като допълнителен spot цвят и да са в отделен слой (layer) с включен Overprint. Ако обектите, които искате да са златни, сребърни, или с лак са върху фон, трябва да са прорязани във фона (с бяла подложка).

Ако имате въпроси относно подготовката за печат, моля свържете се с нашите специалисти.

Директен печат на Mutoh ValueJet 426UF

1. Максималната печатаема площ е 473 x 319 мм / 70 мм дебелина и е предназначен за качествени отпечатъци на малки предмети и материали. Максимално тегло на предмета може да е до 4 кг.

2. За печат с бяло мастило, трябва бялото да бъде зададено като допълнителен spot цвят, кръстен – White 426. Също така, обектите, който искате да са бели трябва да са в отделен слой (layer) кръстен White. И трябва да са с включен Overprint.

3. За печат с лак, трябва лакът да бъде зададен като допълнителен spot цвят, кръстен – Lak. Също така, обектите, който искате да са лак трябва да са в отделен слой (layer) кръстен Lak. И трябва да са с включен Overprint.

4. За различните видове материали и повърхности се препоръчва да се тества здравината на захващане на мастилото, тъй като за различните материали може да варира и някои материи да не са подходящи за печат.

Рязане по контур на Graphtec FCX2000

1. Задължително е очертанията за рязане и биговане да са векторни.

2. Очертанията трябва да са контур (stroke) и да няма запълване (fill).

3. Очертанията за рязане и биговане трябва да са в отделен слой (layer).

4. За контура за рязане използвайте червен цвят, за контура на бига изповайте зелен цвят, а за контура за перфорация цвета да е син.